Arbeta som författare
Litteratur

Arbeta som författare

Böcker har lockat människan i många årtionden. Det finns något speciellt med att läsa, oavsett om det är biografier eller skönlitteratur. Att krypa ner i soffan med en riktigt bra bok, eller att lyssna på några kapitel ur en ljudbok innan man somnar för kvällen erbjuder oss en stunds avkoppling och underhållning. Alla som någonsin öppnat en bok vet att man ibland tycker den är intressant, och andra gånger lockar den inte. Det är precis så det skall vara, och det är tack vare att människor har olika smak som många författare har möjlighet att lyckas. Om man är det minsta intresserad av att själva skriva en bok, novell eller andra texter behöver man först och främst ha ett gott språk. Det andra som är viktigt är en rik fantasi. Har man det kan man komma hur långt som helst, det gäller bara att fatta pennan och börja skriva ner orden.

Skriv om något som intresserar dig


När man bestämt sig för att börja skriva är det viktigt att välja ett tema som man själv blir nyfiken på. Man skall inte välja det man skriver om utgående från att man tror att det kommer falla andra i smaken. Man kan hitta inspirationen i sin egen bekantskapskrets, av händelser i världen som intresserar en eller från en fantasi man har om framtiden. Det är egentligen endast ens fantasi som sätter gränser för vad det går att skriva om. När man väl valt sitt tema kan man behöva göra en del research, speciellt om boken är baserad på verkligheten på något sätt. När man samlat på sig tillräckligt mycket material är det bra att göra upp en ungefärlig tidslinje för händelserna i den text man skall skriva. Oavsett hur man skriver är det bra att fundera på de olika dramatiska kurvorna i texten så att läsaren hela tiden vill läsa vidare. Man kan enkelt hitta grundläggande guider för skrivande på nätet, och om man vill kan man också gå en högskolekurs i skrivande.

Hur blir man avlönad som författare?

Att få betalt för att skriva en bok är svårt, men inte omöjligt. När man skrivit en bok kan man skicka in den till olika förlag och hoppas att någon nappar på att ge ut den. Om förlaget väljer att ta emot boken får man sedan komma överens om ett avtal där man får en viss del av vinsten. Det här är dock ett svårt sätt att få betalt för sitt skrivande. Det är lättare att börja skriva andra texter för att samla kontakter, och när man har mer erfarenhet få kontakt med förlagen. Vill man skriva kan man leta efte olika typer av arbeten hos netjobs.com. Det är bra att tänka på att man inte behöver skriva en roman för att det skall vara erfarenhet. Översättningsjobb, artiklar och kortare texter ger en också nyttig kunskap som man kan ta med sig in i sitt framtida författande. Många får skriva hundratals texter innan de blir publicerade, så det gäller att jobba hårt.