Så får du barnen att älska läsa böcker
Litteratur

Så får du barnen att älska läsa böcker

Från bättre läsförståelse till ökad empati – det finns många fördelar med att läsa tillsammans med och för ditt barn. Icke desto mindre är de gemensamma lässtunderna ett ypperligt sätt att bygga upp ett genuint läsintresse.

Läs böcker högt tillsammans redan från födseln

Man kan aldrig vara för liten för att lära sig uppskatta en bra historia. Faktiskt kan du börja läsa högt för barnet redan från den allra första dagen. Småttingen kommer älska att höra din röst och att få vara alldeles intill dig. Att läsa böcker tillsammans är ett jättefint sätt att umgås, vara varandra nära och att stärka banden.

Skapa en läsrutin inför läggdags

Varje familj har sina egna kvällsrutiner – vi tycker det är viktigt att läsa tillsammans inför läggdags. På så sätt kan de vuxna och barnen ge varandra av sin tid, få utrymme till att prata och drömma sig bort tillsammans. En bok kan vara en fantastisk början på ett samtal om hur dagen har varit och/eller livets djupa frågor. Lika viktigt är att dagliga rutiner kring att läsa böcker föder mera läsande. Om man läser varje kväll känns det tomt att inte läsa.

Läs mycket själv!

Det blir lite knepigt när man försöker uppmuntra barnen till att göra nya saker och sedan handlar tvärtom. Så om du vill lära dina barn att älska läsa böcker kan det vara bra att du läser mycket själv och visar vilken glädje det ger dig i livet.

Läs böcker i spännande miljöer

Med fantasins kraft kan man resa långt. Sängen i sovrummet kan förvandlas till en blomsteräng och klädkammaren till en magisk värld. Genom att flytta läsandet till andra miljöer än sovrummet och vardagsrummet kan läsandet bli ännu mera fantasifullt. Om du och barnet läser en bok som exempelvis utspelar sig i ett snölandskap kan upplevelsen förstärkas av att ni läser i en igloo ni byggt av snön utomhus. För att skapa spännande läsmiljöer kan du vända dig till Bigbaby som har massor av utrustning för familjen och de allra minsta.

Lek och skapa med berättelserna och orden

Läsandet behöver inte stanna vid böcker. Ni kan rita och måla karaktärerna, åka på roliga utflykter till karaktärernas städer och göra ordlekar. Ett exempel på en ordlek är att ge barnet ett ord på en lapp, en tidning och en penna. Därefter ska barnet söka efter ordet i tidningen och markera det med pennan när det väl är hittat. Kom ihåg att ni också enkelt kan hålla liv i böckerna genom att prata, prata och prata om dem!