Vad är fantasy?
Litteratur

Vad är fantasy?

Det är inte det lättaste att definiera vad fantasy egentligen är. Typiskt i genren är att handlingen sker i en låtsasvärld, med olika märkliga varelser som häxor, monster, alver, pratande träd med mera. Det finns ofta med människoliknande väsen och handlingen brukar vara att det onda och det goda strider mot varandra. Det som skiljer fantasy mot sagor är att sagan brukar byggas på folktro och tradition, medan fantasy bygger på författarens egen fantasi. Författaren bygger upp en egen fiktiv värld och både världen och handlingen i storyn brukar kännas mycket medeltid. I en fantasyvärld finns det ofta stora slott som ligger avlägset och dessa slott brukar vaktas av eldsprutande drakar eller stora otäcka troll. Om du behöver mattehjälp är inte en fantasystory att rekommendera. Kanske du kan testa dina mattekunskaper genom att räkna antal pilar som används och även räkna antal karaktärer.

Hur brukar en fantasyvärld vara uppbyggd?

Det brukar oftast vara två olika världar som karaktärerna förflyttas mellan. Kanske går man genom en magisk spegel, dörr, vägg eller ramlar ner i ett hål i tomma intet. Hjälten är den som brukar få ett uppdrag, kanske befria någon från den goda världen som blivit tillfångatagen av någon eller några från den onda världen. Den här varelsen kan vara inlåst i ett av de stora slotten eller kanske i en bergshåla. Läsaren får följa hur hjälten tar sig från den goda världen och genom alla hinder den möter på vägen ofta med hjälp av andra goda väsen.

En fantasyberättelse har väldigt många olika karaktärer, både onda och goda, och på båda sidor kan karaktärerna använda sig av magi. De brukar även vara mycket blodiga slagsmål som sker med svärd och andra tillhyggen. Att försvara sig med gevär och pistolliknande föremål sker aldrig i en fantasyberättelse, däremot är pilbågen vanligt förekommande. De elaka trollen brukar ha stora klubbor med vassa taggar på, och drakarna sprutar gärna eld. Från början är det de onda som tagit över världen, ofta även tillfångatagit någon från de godas värld. Hjälten ska förutom befria den som blivit tillfångatagen även besegra de onda för att världen ska bli god igen och det brukar sluta med att de goda vinner.

Fantasyns utveckling

Den litteratur som kallas modern har funnits något mindre än i 200 år. De litterära titlar som kan ses som föregångare och gett inspiration till nya fantasyberättelser kan vara: ”Tusen och en natt”, ”Odysséen”, ”Legenden om kung Artur” och många fler. Det sägs att den fantasyn härstammar från William Morris och George MacDonald som verkade under 1800-talet. Under 1960 skrev J.R.R Tolkien den storsäljande fantasyserien ”Sagan om ringen” som även blev en storfilm. Böckerna beskriver en kamp mellan gott och ont, och det är en ring det kretsar kring, den så kallade magiska ”Härskarringen”. En ring som långt tillbaka i tiden utformades av Sauron (mörkrets herre). I berättelsen gäller det att ringen, som ger stor makt, ska föras tillbaka till Domedagsberget – där ringen utformades och som är det enda stället som den kan förstöras på och det är hoberna, som måste förstöra den.