Skräcklitteratur
Gillar du att bli skrämd? Tycker du om när nackhåren reser sig och hjärtat bultar av spänning? Kanske är du en av dem som brukar bjuda in till halloweenfest och pynta med spöken och spindelväv. Då kommer du säkert att uppskatta några tips på bra böcker inom genren skräck. Dessutom bjuder vi på lite historik kring skräcklitteratur.
Vi människor har alltid fascinerats av det okända, genom alla tider har vi försökt att skrämma varandra med berättelser om onda och övernaturliga varelser. Skräcklitteratur är ett sätt att handskas med och närma sig det okända på ett tryggt och säkert sätt. Det är en av anledningarna till varför det är så bra att läsa böcker i pappersform. Hemma i läsfåtöljen är vi trygga nog att våga oss in i mörkret. Om det blir för läskigt är det bara att lägga ifrån sig boken och skaka av sig den obehagliga upplevelsen.
Den moderna skräcklitteraturen uppstod i England och Tyskland på 1700-talet. Böckerna från denna tid kallas gotiska romaner och handlingen utspelar sig ofta i gamla borgar och kyrkor. Den som är intresserad av tidig skräcklitteratur bör läsa “The castle of Otranto” av Horace Warpole. Boken utkom 1764 och räknas som den första i genren.
Drygt femtio år senare, 1818, skrev Mary Shelley sin berömda skräckroman “Frankenstein”. Den handlar om en vetenskapsman, Victor Frankenstein, som genom olika experiment lyckas skapa en människa, gjord av mänskliga kroppsdelar. Men det människoliknande monstret är så motbjudande att Frankenstein överger honom, varpå monstret sedan tar hämnd på sin skapare.
Mot slutet av 1800-talet mötte en annan demonisk skapelse världens ljus, vampyren Dracula. Upphovsman var irländaren Bram Stoker. För den som fascineras av dagens vampyrlitteratur, till exempel Stephenie Meyers “Twilight-saga”, kan det vara intressant att gå tillbaka i historien och läsa vampyrklassikern “Dracula”.
Andra historiska skräckförfattare som är värda att nämna är Edgar Allan Poe och Robert Louis Stevenson. Den förstnämnda anses även ha varit en av de första som skrev detektivromaner och science fiction. Om du vill läsa skräck rekommenderas Poes skräcknoveller samt “Huset Ushers undergång”. Stevensons bidrag till skräcklitteraturen är främst “Dr Jekyll och Mr Hyde”. Den handlar om en man, vars dubbelnatur gör honom till två personer med helt olika egenskaper. Denne ene är snäll och trevlig, den andre är en brutal mördare.
Idag är Stephen King en förgrundsgestalt inom skräckgenren. King, som är oerhört produktiv, skriver även thrillers och romaner, men det var som skräckförfattare han slog igenom. “Carrie”, “Det”, “Varsel” och “Lida” är några av de böcker som gjort honom känd över hela världen. King har bidragit till att genren blivit accepterad i finare litterära kretsar och har vunnit flera priser för sitt författarskap.
Även Sverige har författare som satsar på att skriva skräck. John Ajvide Lindqvist är antagligen den mest kända med böcker som “Låt den rätte komma in” och “Hanteringen av odöda”.