Alla har råd att läsa böcker
Okategoriserade

Alla har råd att läsa böcker

Man kan argumentera för att böcker är en lyxvara – de är förhållandevis dyra (särskilt om man köper dem inbundna), och de är inte nödvändiga på samma sätt som mat och andra basvaror; de är helt enkelt en upplevelse man unnar sig. Dessa argument håller dock bara om man förutsätter att alla köper böcker nya. Faktum är att böcker, och således läsupplevelser, är tillgängliga för alla, oavsett vilka ekonomiska förutsättningar man har.

Den enkla förklaringen till detta är naturligtvis biblioteket. Där finns böcker för alla åldrar och i de flesta genrer tillgängliga för vem som helst som skaffar ett lånekort – helt gratis. På ett bibliotek har man samma möjlighet att välja bland utbudet som man har i butik, och kan på samma sätt som i en bokhandel få hjälp med rekommendationer från kunnig personal. Det enda som skiljer ett bibliotek från en bokhandel är att de inte alltid har samma sortiment när det kommer till nyligen släppta böcker. Om det är en bok som inte finns i sortimentet kan man dock alltid låna på distans från ett annat bibliotek, eller föreslå att biblioteket ska köpa in boken. En fördel med bibliotek är å andra sidan att de har fler böcker än bara de tidlösa klassikerna och de senaste nyheterna, vilket brukar vara standardutbudet i de flesta bokhandlar.

Om man har råd att lägga bara lite pengar på böcker, och föredrar att äga böckerna själv, har man också ett nästan oändligt utbud av böcker tillgängliga via olika former av andrahandsförsäljning. Det mest traditionella sättet att köpa böcker och andra saker i andra hand är via loppmarknader och välgörenhetsbutiker som Myrorna eller Stadsmissionen. Antikvariat är självklart också en stor försäljare av böcker i andra hand, men deras utbud består i första hand av äldre eller antika böcker, som säljs för betydligt mer än en tia eller en tjuga. Om man letar efter förra sommarens snackisbok i pocketformat är antikvariat med andra ord inte de bästa ställena att leta, även om de då och då har sådana böcker i sitt utbud.

Dagens teknik har dock medfört ett betydligt enklare sätt att hitta böcker som säljs i andra hand, nämligen internet. Via annonssidor på internet kan man enkelt söka efter en specifik bok man letar efter, och förmodligen hitta flera säljare av boken, vilket gör att man kan välja den som säljs till bäst pris. Vill man göra det ännu enklare för sig själv ska man använda sig av Allaannonser, där man med en enda sökning kan leta efter böcker eller andra saker till försäljning på de flesta annonssidor online.

Om du själv har böcker som du redan har läst och inte vill läsa om, eller som du bara tappat intresset för att läsa, kan du således göra både dig själv och andra en tjänst genom att sälja dem – du tjänar lite pengar på något som annars bara hade tagit upp plats, och någon annan får glädjen av en läsupplevelse till en billig peng.