Det här är Svenska Akademien
Litteratur

Det här är Svenska Akademien

Svenska Akademien är en institution som instiftades av Gustav den tredje 1786 med syftet att bibehålla och renodla det svenska språket. Akademin utser på regelbunden basis mottagare av stipendier och priser däribland Nobelpriset i litteratur. Antalet personer inom akademin är 18 stycken, man pratar om “de aderton”. Då man väljs in i den Svenska Akademien sitter man på sin stol på livstid. Den Svenska Akademien har under de senaste veckorna kantats av en rad skandaler på grund av ett antal avhopp, nu senast Sara Danuis avgång som ständig sekreterare och innehavare av stol nummer sju.

Snille och smak

Den Svenska Akademiens motto är “snille och smak”, men hur har “de aderton” egentligen efterlevt detta motto? Vilka är det egentligen som sitter Akademien och på vilka premisser väljs ledamöterna in? Vad ska man ha åstadkommit för att få vara med, vilka privilegier har man, men framförallt, vilka skyldigheter har personerna på respektive stol? Ska Akademien vara ett slutet rum dit inte vanliga människor kan nå eller ska det vara öppet och tillgängligt för allmänheten att få ta del av deras diskussioner, tankar och idéer? Hur skulle det vara om Akademien rörde sig runt i till exempel Stockholm, hyrde mötesrum eller konferenslokaler på olika platser i staden genom helioworks.se. Varför inte ha ett möte på Parlamentet i Solna?

Kvinnan tar smällenSnille och smak, kyss min bak? Håller den Svenska Akademien på att rasa samman? Med den senaste tidens avslöjanden, skandaler och rävspel är det synnerligen en obehaglig, illaluktande pjäs som spelas upp. Sexuella anspelanden och antastanden, utnyttjanden av maktpositioner och så en kvinna, som mitt upp i all denna sörja har försökt att stävja, motverka och modernisera den Svenska Akademien. Sara Danius gick i torsdagskväll med huvudet högt när hon meddelade att hon avgår med omedelbar verkan och därmed ställer sin plats till förfogande för någon annan. Krisen är ett faktum.

Männen går fria och kvinnan tar smällen. Den som för första gången har försökt att sätta hårt mot hårt, som har ifrågasatt och som har velat få till en förändring, hon går. Kvar sitter gubbarna och gottar sig, skyller ifrån sig med ryggarna fria – tror de. Nobelstiftelsen uttalade sig om krisen tidigare i veckan och meddelade att de med följer utvecklingen inom Svenska Akademien med stor oro.