Godnattsagor för rebelltjejer av Favilli och Cavallo
Litteratur

Godnattsagor för rebelltjejer av Favilli och Cavallo

Trött på “Guldlock” och Bröderna Grimms uttjatade sagor? Oavsett om det är barnen eller den vuxne som kräver förnyelse kring sagoläsningen, är det här ett utmärkt tips. Godnattsagor för rebelltjejer är en bok av Elena Favilli och Francesca Cavallo. Boken innehåller 100 porträtt av olika framstående kvinnor, historiska och nutida, som alla kan inspireras av. Berättelserna är alla sanna och handlar om verkliga kvinnor som gjort någonting fantastiskt. Boken innehåller både nya och bekanta namn, eller vad sägs om Malala, Astrid Lindgren eller Michelle Obama? Sitt namn till trots kan boken självklart läsas av både pojkar och flickor – eller varför inte av vuxna? Bokhandlarna anger den primära målgruppen som 9-12-åringar, men både yngre och äldre personer kan ha mycket glädje av denna uppskattade och uppmärksammade bok! Boken är rikt illustrerad av sextio olika kvinnliga konstnärer och illustratörer, som representerar en mångfald av nationaliteter. Alla kan behöva lite nya förebilder – vem blir din?

Fynda på bokrean


Den är en återkommande tradition, som aldrig verkar gå ur tiden – och tur är väl det! bokrean 2018 innehåller som vanligt både nyheter och gamla klassiker, och är ett ypperligt tillfälle för alla att uppdatera sitt bibliotek. Föga förvånande verkar amerikanska och engelska författare vara populära i många fysiska bokaffärer, liksom kokböcker av olika slag. Bokhandlarna verkar inte alltför bekymrade över att kunderna skulle minska, snarare tror de att det kommer en strid ström under rean precis som det gör varje år. För den som verkligen vill fynda kan det vara värt att besöka olika butiker, då olika förlag rear ut olika böcker vilket påverkar utbudet. I Tibro vittnar man om att västgötalitteratur och historieböcker av olika slag verkar väldigt populärt. Varför inte kika efter “Godnattsagor för rebelltjejer” under rean? Den och andra barn- och ungdomsböcker finns i mängder på bokrean, och möjliggör för nya upptäckter. För den som söker kvinnliga förebilder, oavsett om det är för barn eller vuxna, finns en mängd böcker både av kvinnliga författare och med kvinnliga huvudpersoner.

Ergonomi vid läsning

Det är väldigt mysigt att läsa godnattsagor, men ibland kan ergonomin i sovrummet ställa till det. med en säng som är höj- och sänkbar blir det bekvämare att läsa sagor för barnen, men också att själv sova och vistas i sovrummet. Med en höj- och sänkbar säng går det att anpassa sovställningen efter den egna kroppen och vilka behov man har. För den som snarkar kan det vara skönt att höja huvudänden, medan någon som är trött i benen kanske vill ha dem högre? Det är också betydligt skönare att kunna lyfta huvudänden i sängen om man vill läsa, handarbeta eller kanske se på TV sittandes i sängen. För den som är lite stel kan det också underlätta uppstigandet på morgonen att få lite hjälp av sängen. En sann rebell ser till att ta hand om sin kropp, och detta görs lämpligen med en säng som möjliggör en god natts sömn.