Salem’s Lot av Stephen King
Litteratur

Salem’s Lot av Stephen King

Det finns massvis av spännande litteratur och särskilt kittlande är ofta berättelser om det övernaturliga; det som inte finns men kanske ändå skulle kunna finnas. Ett sådant verk är romanen Salem’s Lot av skräckmästaren Stephen King. Här bjuds det på spänning i kubik och när man väl kommit in i handlingen är det svårt att sluta läsa.

Handlingen utspelar sig i den lilla staden Salem’s Lot (förkortning för Jerusalem’s Lot) i Maine, USA. Dock skulle den lika gärna kunna utspela sig i vilken småstad som helst i världen och det är nog precis det som gör den här berättelsen så suggestiv och skrämmande. Salem’s Lot är nämligen som vilken småstad som helst. Här lever människor sida vid sida, går till sina arbeten om morgnarna och skvallrar om sina grannar så snart de har möjlighet. Plötsligt vänds allt upp och ned i staden, i samband med att det öppnas en ny antikaffär. Affären drivs av Straker & Barlow, två mystiska herrar som invånarna i staden snart ska få träffa. Faktum är att Barlow är en vampyr och Straker är hans vaktare på dagen.

Snart börjar människor spårlöst försvinna och i samband med detta händer en rad mycket underliga saker: de som försvinner kommer tillbaka. Danny Glick får nattetid besök av sin nyligen försvunne bror Ralphie, som blivit vampyr. Detta resulterar i att Danny också blir vampyr och själv börjar söka nya offer. Man kan lätt förstå tragedin med detta, då människor försvinner exponentiellt – fler och fler blir vampyrens offer.

En man som flyttat till Salem’s Lot strax innan dessa händelser inträffar är författaren Bean Mears, som kommit till staden för att skriva på en bok. Han bär på mardrömsminnen om ett stort hus alldeles i stadens utkant: Marsten House, där han upplevde ett trauma som ung pojke. Ben och några fler blir snart varse om vad som försiggår i Salem’s Lot och beslutar sig för att bekämpa vampyrerna. Framförallt ska de försöka komma åt Barlow, eftersom det är han som ligger bakom vågen av vampyrism från början.

Som läsare sitter man med andan i halsen när man läser den här boken. Trots att den är ganska seg att komma in i, många sidor i början går åt till att lära känna staden och dess invånare, blir den plötsligt oerhört dramatisk och lyckas näst intill hypnotisera läsaren till att fortsätta läsa. Det är verkligen det klassiska gott mot ont som romanen handlar om och King lyckas verkligen få till en mörk och krypande stämning som ger kalla kårar. Det finns en sorts fortsättning på Salem’s Lot i form av den korta berättelsen One for the Road, som man hittar i samlingen Night Shift. Någon ordentlig uppföljare till romanen har dock ännu inte kommit, men man ska aldrig sluta hoppas.