Tjocka böcker – högre krav på författarskapet
Okategoriserade

Tjocka böcker – högre krav på författarskapet

Det finns egentligen ingen fastspikad regel när det kommer till hur lång eller kort en skönlitterär bok ska vara. Några av de allra mest populära böckerna som till exempel Harry Potter-serien och Sagan om Ringen-trilogin är ganska långa, men hela historien är uppdelad i flera böcker. Många aspirerande författare som kanske skriver på en första bok gör automatiskt kopplingen att skriva långt är samma sak som att skriva avancerat. Det är sant till en viss del. Att skriva långa böcker kräver en hel del av författaren, för det är mycket som måste knytas samman för att själva historien ska gå ihop och kännas färdig i slutet. Det är många detaljer att hålla reda på och trådar som inte får tappas på vägen.

Konsten att skriva rätt längd

 

När man skriver riktigt långt måste man verkligen kunna konsten att fånga och behålla läsarens intresse genom hela boken och detta är något som man lär sig efter mycket skrivande. En vanlig kommentar som blivande debutanter brukar få från förlag är att stryka en hel del i det första manusutkastet. Det är nämligen väldigt vanligt att man som ny skribent förklarar för mycket, har med onödiga scener och transportsträckor, upprepar saker eller helt enkelt att historien kan berättas med färre ord. En annan sak som är värd att nämna är att många förlag föredrar om en debutants bok är kortare än vad en bok från en etablerad författare är. Cirka 40 000 ord brukar rekommenderas. Det är inte alltid så lätt att bli framgångsrik och skriver man kortare behöver inte förlagen chansa lika mycket som om de ger ut en fullskalig trilogi av en oetablerad författare.

När berättelsen fastnar

Något som kan vara krångligt när man skriver långt är att man faktiskt kan tröttna på sin berättelse. Detta är nog något som du redan vet ifall du har skrivit en del förr. Säg om du blivit tvungen att nyttja din olycksfallsförsäkring och du skriver en lång berättelse om det. Kanske hälften av boken går lätt att skriva och orden flyger nästan fram, men sen tar det stopp. Helstopp. Du börjar fundera på om din berättelse har dött. Det är nu som det blir komplicerat ifall man har skrivit för långt. Har du satsat på att skriva en kortare bok kanske du har hunnit längre innan det tar stopp och då kan det vara lättare att tvinga sig själv att färdigställa boken. Att det tar stopp någonstans på vägen och att man då och då måste tvinga sig själv att skriva måste man nästan räkna med. Är det något som etablerade författare vet så är det att inspiration inte skapar en färdig bok, utan det gör disciplinen.