Studentlitteratur
Litteratur

Studentlitteratur

Är du nybliven student, eller har du rört dig i skolan värld ett tag? Då vet du att studentlitteratur är något som för både glädje men också en viss bedrövelse med sig. Glädjen består helt klart i att få förkovra sig i nya ämnen. Kanske har du någon gång suttit med dina böcker och plötsligt kommit till en helt ny insikt tack vare något du läst? Den känslan är helt underbar och väl värd många lästimmar. Något som är mindre bra med studentlitteraturen är att den ofta är väldigt dyr. Ibland kan man känna sig förvirrad när man håller i en tunn bok med papperspärmar och ändå förväntas punga ut med flera hundra kronor. Att priserna är höga beror på att studentlitteraturen oftast inte ges ut i lika stora upplagor som exempelvis romaner som du kan köpa som pocket för under hundringen. Det finns dock knep för att både kunna förkovra sig och samtidigt spara på den skrala studentkassan.

Hitta litteratur billigt

Har du panik för att böckerna i nästa kurs är alldeles för dyra? Ta ett djupt andetag och slappna av. Det går nämligen att hitta böckerna till lägre pris. Dels kan du fråga studenter som har läst kursen innan dig om de är villiga att sälja sina böcker till dig till ett billigare pris och dels finns det en rad grupper på till exempel Facebook som förmedlar begagnad studentlitteratur. Vill du komma undan alldeles gratis så kan det vara en idé att vända sig till biblioteken. Där finns böckerna ofta att låna. Det gäller bara att vara snabb eftersom det säkerligen är många studenter som har samma tanke som du. Tvingas du ändå köpa böckerna till fullpris så kan du trösta dig med att du kan sälja dem när du är klar med dem. Studentlitteratur har ett högt andrahandsvärde och dessutom råder ofta en stor efterfrågan. Sätt upp en lapp på en anslagstavla på skolan, lägg ut dem i en litteraturförmedlingsgrupp eller lägg upp dem på en annan säljsajt. I de flesta fall är de sedan sålda fort.

Behålla eller sälja?

Många studenter sparar sin studielitteratur utan att riktigt veta varför. Kanske vill man på så sätt kapsla in kunskapen eller kunna gå tillbaka och fräscha upp minnet? Ett tips om du vill spara böcker är att bara spara de där speciella böckerna som verkligen betytt något för dig och de som kan fungera som ett uppslagsverk i ditt kommande yrkesliv. På så sätt slipper du ha högar av böcker som du aldrig någonsin öppnar. Oavsett om du läser till högskoleprovet 2018 eller om du redan går på högskolan är det ett bra tänk att anamma. Böcker är visserligen härliga, men när de inte tillför något så samlar de tyvärr bara damm och är säkert till större glädje för någon annan. Hoppas att du nu fått några bra tips på hur du både införskaffar och gör dig av med studentlitteratur du inte längre behöver. Se också till att vårda de där speciella böckerna alldeles särskilt ömt.